Wat is het Death Cafe?



Bij het Death Cafe komen zeer verschillende (vaak voor elkaar onbekende) mensen samen, voor gesprekken over de dood rondom de koffietafel.

Ons doel is om 'bewustheid te vergroten rondom het onderwerp 'dood', om zo mensen te helpen om meer uit hun eigen, stervelijke leven te halen'.

Een Death Cafe-avond bestaat uit een groepsgesprek over de dood, zonder agenda, doel of thema. Zo'n avond draait dus om het groepsgesprek, en is niet een rouwverwerking- of therapiesessie.

Elke Death Cafe-activiteit wordt aangeboden:

- zonder winstoogmerk

- op een toegankelijke, respectvolle en vertrouwelijke locatie

- zonder de intentie om mensen tot een bepaalde conclusie, product of actie te leiden

- onder het genot van lekkere hapjes en drankjes - en niet zelden: taart!

Als je geïnteresseerd bent om zelf een Death Cafe te starten, neem dan een kijkje bij onze. 'how-to' handleiding (engels).



Het Death Cafe is een social franchise. Dat betekent dat iedereen die zich houdt aan onze handleiding en principes de naam Death Cafe en deze website mag gebruiken en als lid van de Death Cafe community met de pers mag praten.

Verschillende Death Cafes hebben zich snel over Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië verspreid. Sinds september 2011 zijn er al 18022 Death Cafes aangeboden. Als we een gemiddelde van 10 personen aanhouden per Death Cafe, betekent dit dat er al 180220 deelnemers zijn geweest. Daarmee weten we niet alleen dat er veel mensen zijn die graag onder het genot van koffie en koek over de dood praten, maar ook dat veel mensen er zo gepassioneerd over zijn, dat ze zelf een Death Cafe organiseren.

Het model van het Death Cafe is in Engeland ontwikkeld door Jon Underwood en Sue Barsky Reid, gebaseerd op de ideeën van de Zwitserse denker Bernard Crettaz.

De organisatie van het Death Cafe heeft geen werknemers, en wordt op vrijwillige basis gerund door Jon Underwood in Hackney, Londen-oost. Ook Lizzy Miles, die het eerste Death Cafe in de Verenigde Staten en Megan Mooney, die de Death Cafe Facebook pagina beheert, hebben een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het Death Cafe.

De organisatie is ontzettend enthousiast geraakt door de hoge kwaliteit van de gesprekken bij de Death Cafe avonden, en is overrompeld door de grote hoeveelheid interesse die er voor dit initiatief blijkt te bestaan.

Vaak vragen mensen waarom we dit doen, maar we hebben allemaal onze eigen redenen om met het Death Cafe bezig te zijn. In de onderstaande video, deelt Kate Brassington, organisator in Portland, in de VS, haar redenen (engels):



Geschiedenis


In 2010 besloot Jon Underwood om een aantal projecten te ontwikkelen rondom het thema ‘dood’. Een van deze projecten was gericht op het gesprek over de dood. In november dat jaar, las Jon over het werk van Bernard Crettaz, in de krant the Independent. Jon besefte direct dat dit het geschikte model was voor wat hij wilde doen, en zo werd het eerste Death Cafe geboren.


Bernard Crettaz


Het allereerste Death Cafe in Groot Brittanië werd gehouden in Jon’s huis in Hackney, in Londen-oost, in september 2011. Sue Barsky Reid, Jon’s moeder, die als psychotherapeut heeft gewerkt, leidde de avond, en het werd een groot succes. Sindsdien hebben we meerdere Death Cafes georganiseerd op de meest uiteenlopende plekken, zoals cafes, in de huizen van mensen, op begraafplaatsen, in een tent en in de Royal Festival Hall.

Jon en Sue Barsky Reid hebben een handleiding over hoe een Death Cafe op te zetten opgesteld, gebaseerd op de methode die Sue had ontwikkeld. In februari 2012 werd deze handleiding gepubliceerd en Lizzy Miles, woonachtig in Columbus, Ohio (in de VS), was de eerste die het op pakte. Sindsdien zijn er honderden mensen die met ons hebben samengewerkt om overal ter wereld Death Cafes te starten.

Het Death Cafe heeft aardig wat publiciteit gekregen, zie hieronder (in het engels):

- Death Be Not Decaffeinated: Over Cup, Groups Face Taboo New York Times (VS) (voorpagina!)

- Death Cafes Breathe Life Into Conversations About Dying NPR

- The death cafe movement: Tea and mortality Independent (Groot Brittanië)

- 'Death cafes' normalize a difficult, not morbid, topic USA Today (VS)

Op dit moment werken we er hard aan om een echt Death Cafe te beginnen in London. Lees hier meer (engels).

Vind ons ook op (engels):
- On Facebook: facebook.com/deathcafe
- On Twitter: @deathcafe

Dankwoord


aan:

- Sean Legassick van het bedrijf Datamage die de website gratis verstrekt
- Phil Cooper van het bedrijf Petit Mal, dat het Death Cafe logo heeft ontwikkeld.